28 Dec 2013

Misteri Pusara Lama Di Lebuh Raya Utara Selatan

Malam Jumaat itu selepas pulang daripada kerja, saya merasa amat bosan dengan suasana hiruk-pikuk di ibu kota Kuala Lumpur.

Misteri Pusara
Gambar hiasan.

Kira-kira pukul 10.00 malam selepas berehat seketika, saya memutuskan untuk pulang menziarahi ibu bapaku di kampung.

Seperti selalu, saya sering bertolak dari Kuala Lumpur sendirian selewat-lewatnya pukul 12.00 malam.

Selepas mengemas pakaian dan memeriksa motosikal, saya memulakan perjalanan dari Kampung Baru dan memasuki lebuh raya di Kepong.

Lebih kurang dua jam perjalanan, saya singgah sebentar di Hentian Rehat Tapah untuk mengisi minyak. Jam sudah menunjukkan hampir pukul 3.00 pagi.

Malam itu, jalan sunyi tidak seperti biasa. Kedua-dua hala kenderaan sangat kurang. Bulan cerah, sejuk dan berkabus. Selepas mengisi minyak, saya meneruskan perjalanan.

Saya berhenti di tepi jalan selepas exit Hulu Berang. Saya mematikan enjin motosikal di bawah deretan lampu sorot berkuasa tinggi di tepi jalan masuk ke lebuh raya.

Semasa berhenti, saya berasa tenang dan damai kerana jalan sangat sunyi dan damai kerana jalan sangat sunyi dan lengang. Kiranya saya boleh memecut motosikal tanpa risau.

Sambil duduk di atas pembahagi jalan menghadap motosikal, saya mengeluarkan sebatang rokok. Jam ditangan menunjukkan lebih kurang pukul 3.40 pagi.

Cuaca semakin sejuk walaupun saya memakai jaket kulit. Sesekali di sebelah sana jalan menghala ke Kuala Lumpur, kereta melintasiku.

Jalan raya mula berkabus seolah-olah saya sudah melepasi Terowong Menora di Ipoh. Habis sahaja sebatang rokok untuk menghilangkan mengantuk, saya campakkan ke atas aspal.

Saya menoleh ke belakang. Ah..ketika itu saya seolah-olah tidak percaya dengan apa yang saya lihat. Saya tergamam seketika, terpaku dengan pemandangan disajikan.

Saya kelipkan mata, menggosok-gosok wajahku dengan kedua-dua telapak tangan. Tapi apa yang saya nampak masih berada di situ.

Ya..saya bukannya bermimpi..

Dalam kesamaran cahaya bulan dan limpahan lampu sorot di tepi lebuh raya itu, saya melihat sebuah kawasan perkuburan lama memenuhi bukit-bukau dihadapanku.

Langsung tidak ada sebatang pokok pun yang berada di atas bukit tersebut kecuali ribuan tiang batu nisan yang diperbuat dari kayu usang berceratuk di sana-sini.

Saya nampak jelas dengan bantuan cahaya bulan dan lampu jalan ada tiga buah bukit yang dipenuhi batu-batu nisan lama. Ketika itu, saya langsung tidak berasa seram atau takut.

Saya hanya berasa sedikit pelik kerana setahu saya, tidak pernah ada kawasan perkuburan seluas itu di kawasan ini. Bukan sekali dua saya menggunakan jalan ini.

Misteri Pusara
Gambaran penulis misteri kubur yang dilihatnya pada malam kejadian.

Pertanyaan demi pertanyaan menerobos benak mindaku. Apakah ini khayalan atau realiti?

Saya perhatikan ke segenap ruang selagi mataku mampu melihat. Sungguh, ia adalah perkuburan lama yang telah berusia dipenuhi dengan batu-batu nisan yang senget dan berceratuk di serata pelosok bukit. Tapi, ini tanah perkiburan siapa?

Kira-kira 10 hingga 15 minit saya terpaku sendirian di situ. Saya merasa amat takjub! Memang saya sedar, tiada sebarang kenderaan yang lalu-lalang.

Selepas itu, saya perlahan-lahan berundur ke arah motosikal. Mengambil helmet dan menyarungkan sarung tangan sambil mata tidak lepas memerhatikan kawasan perkuburan tersebut.

Katika itulah saya terasa seram sejuk dan bulu tengkuk meremang secara tiba-tiba. Argh! Alamatnya ini petanda..

Lalu saya hidupkan enjin motosikal dan tanpa menoleh lagi saya terus memecut. Sepanjang perjalanan, tidak putus-putus soalan demi soalan menerjah dalam fikiranku. Kubur siapakah itu?

Saya hairan sebab baru tadi berasa seolah-olah berada di sebuah perkuburan yang sangat asing.

Ribuan batu-batu nisan yang senget dan berceratuk di serata pelosok bukit adalah sesuatu yang luar biasa, yang tidak pernah saya saksikan.

Setelah tiba di rumah, saya tidak bercerita apa-apa pada ayahku. Hanya pada keesokan paginya barulah saya cuba bertanya tentang kewujudan tanah perkuburan itu.

Ayah pun terkejut dan menegaskan memang tiada sebarang perkuburan Islam begitu terdapat di tepi Lebuh Raya Utara Selatan.

Jadi, kubur siapakah yang saya lihat malam tadi?

Barulah saya mengucap syukur. Saya yakin telah diberi peluang seketika oleh Allah untuk melihat 'dunia lain' buat sementara waktu ketika berseorangan.

Sehingga kini, setiap kali tiba ditempat kejadian, saya cuba mengingat semula pemandangan menakjubkan apabila disajikan dengan ribuan batu-batu nisan berceratuk memenuhi tiga buah bukit.

Subhanallah! Allah Maha Besar. Hanya Dia yang lebih mengetahui kewujudan ciptaan-Nya.

*Kisah benar yang misteri ini adalah seperti yang telah disiarkan di laman forum Carigold dan majalah Mastika.

[Sumber]

3 comments

Aslamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah seorang pengusaha dibidang data dan anak anaknya, ditengah tagihan utang yg menumpuk, demi makan sehari hari saya terpaksa kerja sebagai kulih bangunan, ditengah himpitan ekonomi seperti ini saya bertemu dengan seorang teman dan bercerita kepadanya, Alhamdulilah beliau memberikan saran kepada saya, dulu katanya dia juga seperti saya stelah bergabung dengan AKI ZYEH MAULANA hidupnya kembali sukses, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi setelah saya lihat pembuktian video AKI ZYEH MAULANA Di Website/situnya Saya pun langsu hubungi beliau dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan hanya 3 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah Ternyata benar benar terbukti dan 5M yang saya minta benar benar ada di tangan saya, semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir dari Tuhan. Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita, semua cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya. Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. Dan satu hal yang perlu Anda ingat, “Jika Anda terlahir miskin itu bukan salah siapapun, namun jika Anda mati miskin itu merupakan salah Anda.” sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI ZYEH MAULANA dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon di 085298275599 Untuk yg di luar indon telefon di +6285298275599,Atau Lihat Di internet KLIK DISINI saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyah Dikenal Oleh Kalangan Pejabat, Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia.

PESUGIHAN MENGUNAKAN MINYAK GHAIB

PENARIKAN UANG MENGGUNAKAN MUSTIKA

ayo bergabung diajoqq , silakan coba keberuntungan anda disini dan menangkan ratusan juta rupiah,hadiah menantikan
anda silakan bergabung invite pin bb#58cd292c

ingin wujudkan impian anda , raih kesempatan dan menangkan ratusan juta rupiah hanya di ionqq,silakan invite
pin bb#58ab14f5


EmoticonEmoticon

LIMK