Sunday, 2 June 2013

Misteri Kehilangan 11 Hari Yang Membingungkan Pada Tahun 1752

Seperti yang kita tahu, dunia yang kita diami ini sentiasa menceritakan banyak perkara ganjil dan misteri yang masih belum terungkai.


Contohnya macam apa yang telah berlaku pada bulan September, 1752, di mana dunia telah kehilangan 11 hari. Kalau dilihat pada kalendar bulan September tahun tersebut, tidak ada hari ke-3 hingga hari ke-13, malah terus melompat dari hari ke-2 hingga hari ke-14. Pelik kan?

Bagi anda yang nak tengok sendiri, boleh la set tarikh tahun dalam komputer anda ke tahun 1752. Tapi yang tak bestnya, pengguna Windows tak boleh tengok kalendar tu, hanya pengguna Linux atau selain dari Windows yang boleh tengok. Kalau komputer anda menggunakan operating system selain daripada Windows, anda memang bertuah, jadi boleh la tengok sendiri kalendar tu.

Menurut cerita, pada 2 September 1752, seluruh kepulauan dan koloni England, termasuk Amerika telah kehilangan 11 hari, 3 September hingga 13 September. Perkara ini berlaku apabila mereka bangun tidur pada keesokkan harinya, tarikh telah berubah menjadi hari ke-14!

Disebabkan kehilangan 11 hari ini, telah berlaku rusuhan di sekitar kampung kerana penduduk mendakwa pihak pemerintah cuba untuk menipu mereka dengan hilangkan 11 hari daripada kehidupan mereka. Dikatakan, perkara tersebut bukan sahaja pernah berlaku di England pada 1752 sahaja, namun pernah berlaku di tempat lain seperti Perancis pada 1582, Austria pada 1584 dan Norway pada 1700.

Ada juga yang berpendapat, pada masa itu mereka menggunakan kalendar yang salah atau dalam perkataan lain "kalendar cacat".

Entah laa..

[Sumber]

2 comments

Jawapannya ada di Wikipedia:

--> http://en.wikipedia.org/wiki/1752

betul ke......baru tau...nice info anyway..

I also got my own mistical story you may like to read

http://kebuncerita.blogspot.in/2014/12/kisah-seram-nyata-lelembut-berambut-panjang-di-rumah.html


EmoticonEmoticon