Tuesday, 19 February 2013

Ketua Pope Vatican City Yang Seterusnya Adalah Yang Terakhir?

Sama ada anda sedar atau pun tidak, Ketua Agama Kristian, Pope Benedict XVI telah meletakkan jawatannya pada 11.2.2013 yang baru lepas. Perletakan jawatan itu dikatakan oleh sebab faktor usia dan keadaan kesihatan yang semakin merosot. Pada malam beliau meletak jawatan, Vatican City juga telah dipanah kilat.

Lihat video.Namun yang lebih memeranjatkan, beliau adalah Pope yang ke-111, dan seperti yang dinyatakan tadi meletak jawatan pada 11.2. Apa kaitannya?

111? 11.2?

Semua ini berpunca daripada "Senarai Ramalan Pope" oleh Saint Malachy (1094 - 1148) yang meramalkan bahawa Gereja Roman Katolik hanya akan mempunyai 112 orang Pope dengan Pope yang ke-112 adalah Pope yang terakhir, iaitu lebih dikenali sebagai Pope Peter Romanus (Peter of Roman).

Peter Romanus ini juga dikenali dengan pelbagai gelaran seperti "The Last Pope","The Black Pope" dan berkemungkinan juga "Anti-Christ" (Dajjal). [Rujukan]

Menariknya, nama Pope Benedict memang terletak pada nama Pope yang ke-111 dalam senarai ramalan tersebut! [Rujukan]

Lagi menarik, dua orang Cardinal yang dijangka akan menggantikan tempat Pope Benedict XVI juga mempunyai nama awal Peter, iaitu Tarcieso PIETRO Evasio Bertone (Itali) dan PETER Turkson (Ghana). Sebenarnya, ada ramai lagi calon-calon Pope, tapi difokuskan kepada dua orang ini sebab nama kedua-duanya bermula dengan Peter.

Lihat gambar dua orang Cardinal yang bakal gantikan Pope Benedict XVI

Peter Turkson (GHANA)

Tarcieso PIETRO Evasio Bertone (ITALI)

Yang lebih dijangkakan sebagai Peter Romanus adalah Cardinal yang kat atas ni. Boleh tengok video kat bawah untuk bukti.Ada juga yang mengaitkan perkara ini dengan petanda apokalips atau pun dunia akhir zaman. Jadi, kita tunggu, siapa yang akan menggantikan Pope Benedict XVI. Lihat video di bawah untuk kefahaman anda tentang isu ini lagi.[Sumber]


EmoticonEmoticon